گیلان مصور- الهام کیانپور جلسه ای دیگر از سلسله نشستهای تخصصی انجمن مفاخر گیلان، صبح امروز یکشنبه ۳۱ تیرماه به ریاست دکتر ابراهیم صفری، در دفتر این انجمن در مجتمع خاتم الانبیاء رشت برگزار شد. در ابتدا صفری ضمن خوش آمدگویی به مدعوین نشست و میهمانان، به اخبار فرهنگی هفته و عناوین سخنرانیهای آینده انجمن اشاره نمود واز مدون شدن سخنرانی های این انجمن در کتابی مستقل خبر داد. سپس سخنران جلسه، زهره شمشادی، مدیرعامل جمعیت زنان و جوانان حافظ محیط زیست گیلان، سخنان خود را با محوریت :” آسیبها و خطرات محیط زیست گیلان و راه های مقابله با آن” بیان نمود. شمشادی با بیان این که همه آگاهیم که چه اکوسیستم و جغرافیای بی نظیر و زیبا، اما شکننده و آسیب پذیری داریم، به اراده و همت جدی در راستای حفظ و نگهداری آن اشاره نمود و گفت: آنچه امروزه برای کارشناسان محیط زیست باعث نگرانی است، بحث آمایش سرزمین است، دغدغه های زیست محیطی برای استان های شمال کشور متفاوت از دیگر استانهاست، چرا که صحبت از ظرفیت های حساس محیط زیستی است.
وی ضمن اشاره به این مهم که ما فرزندان استانی هستیم با جاذبه های مختلف زیبایی چون: کوه، جنگل، دشت و دریا، اما در حق محیط زیست مان کمال بی مهری و کمتوجهی را روا داشتهایم، این سوال را مطرح نمود که چه خدماتی با ظرفیت اکولوژی باید در گیلان انجام داد؟ این فعال محیط زیستی ضمن پرداختن به اوضاع نامطلوب تالاب انزلی وهمچنین بسیاری از تالابهای ایران، عدم هماهنگی و ارتباط مناسب و هدفمند دستگاههای مرتبط در این حوزه را از دلایل عدم موفقیت برای حفظ زنجیره اکوسیستم تالاب معرفی و تاکید نمود:بحث حفظ محیط زیست همت و اراده تمام دستگاههای دولتی و حتی همه اقشار جامعه را میطلبد. شمشادی زباله و پسماند را دیگر چالش جدی این استان دانست و تصریح نمود: گیلان و مازندان از مرحله بحران پسماند عبور کرده و به مرحله فوق بحران رسیدهاند که جای تاسف است، چرا که میتوان به پسماند به عنوان یک فرصت نگریست. این کارشناس با اشاره به استانهای خراسان، اصفهان و فارس که مشکلات پسماند خود را با بازیابی حل کردهاند، چالش پسماند در گیلان را بسیار جدی و نگرانکننده دانست. شمشادی با ابراز خوشنودی از این که دانشگاه گیلان به عنوان عالیترین دستگاه آموزش در بحث فرهنگ سازی و همچنین آموزش طرح جداسازی تفکیک زباله از مبدا، ورود کرده است، گفت: باید همگی دست در دست هم برای حل این بحران همراه شویم و طرح جداسازی زباله از خانه را به دیگران نیز آموزش دهیم.
این فعال زیست محیطی، ضمن اشاره به اهمیت و جایگاه اکوسیستم های آبی این استان، به معرفی پناهگاه حیات وحش سلکه در قسمت جنوبی تالاب انزلی پرداخت و گفت: پناهگاه حیات وحش سلکه یکی از تالاب های ارزشمند شمال کشور است که سالانه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر در این تالاب زندگی میکنند، این مرکز یک سایت آموزشی، علمی با پتانسیلِ گردشگری طبیعی با برج پرنده نگری، ماکت های گونه های در حال انقراض، محل نمایش فیلم و مانند آن است که در سال ۲۰۰۴ توسط آژانس همکاری های بین المللی ژاپن (جایکا) احداث شده است. شمشادی در ادامه، رودخانههای زرجوب و گوهررود را مبنای صحبت خود قرار داد و گفت: این دو رودخانه که زمانی درخاطرات مردمان این استان و عکس های تاریخی خوش نشسته بود، امروزه لقب آلودهترین رودخانه های جهان را از آنِ خود کرده است. وی با تاکید بر روند نامطلوب ورود پساب های خانگی و صنعتی و حتی تا چند سال پیش پساب بیمارستانی به رودخانه ها، خاطرنشان کرد: شهر صنعتی که بیش از ۴۰ سال از تاسیس آن می گذرد، هنوز فاقد تصفیه خانه است و سراوان که روزگاری نگین سبز جنگل های گیلان بود، امروزه تبدیل به محل دپوی زباله شده و محیط زیست و طبیعت زیبای روستاهای اطراف چون کچا را آلوده و بدبو نموده است.
شمشادی، آموزش استفاده صحیح از منابع انرژی و تفکیک زباله در مدارس را قدم مهمی دانست و تاکید نمود: خوشبختانه این نوع آموزش و کار در مدارس ابتدایی با کمک داوطلبان این عرصه به شیوه علمی در حال حاضر در حال انجام است. سخنران این جلسه از جامعه فرهیختگان، هنرمندان ونویسندگان دعوت نمود تا با پرداختن به چالشهای زیست محیطی و طرح آن در قالب مقالات پژوهشی، شعر، داستان و فیلم بیش از پیش مخاطبان را به این مهم حساس نمایند. وی در انتها گفت:همه جاذبه هایی که به ما بخشیده شده، امروزه به چالش بدل شدهاند، باید این چالشها را به فرصت تبدیل کنیم و این اطمینان را به خود بدهیم که جامعه در بخش آموزش علمی آمادگی همراه شدن را دارد. لازم به ذکر است دکتر کاظم فلاحی، دبیر شورای پژوهشی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی رشت نیز در این نشست حضور یافت و ضمن ابراز خشنودی از برگزاری مستمر این انجمن و همچنین حضور فرهیختگان علاقمند، ابراز امیدواری نمود؛ این جلسات به تشکیل شعب دیگر انجمن در دیگر شهرهای استان وارتباط دوطرفه در راستای گسترش اهداف فرهنگی انجمن مفاخر بیانجامد. در پایان، نیز اعضای انجمن ومهمانان، پرسش ها و مطالب مرتبط به موضوع جلسه را مطرح نمودند.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
Δ
کلیه حقوق برای وبسایت گیلان مصور محفوظ است .