گیلان مصور- الهام کیانپور جلسه ای دیگر از سلسله ی نشست های تخصصی انجمن مفاخر گیلان، صبح امروز یکشنبه ۲۴ تیرماه به ریاست دکتر ابراهیم صفری، در دفتر این انجمن (مجتمع خاتم الانبیاء رشت ) برگزار شد. صفری ضمن خوش آمدگویی به مدعوین نشست، پیرامون اخبار فرهنگی هفته و شرکت اعضای انجمن در این رویدادها گزارش کوتاهی داده و از استقبالِ دیگر شهرهای استان در راستای بازگشایی شعبه انجمن، شناسایی مفاخر وگسترش نشست های فرهنگی خبرداد. رئیس انجمن مفاخر همچنین با بیان سابقه درخشان و نقش موثر فرهنگی و تاریخی هر یک از شهرهای این استان، پیشنهادِ برگزاری همایش ها وکنگره های بزرگی مانند رشت شناسی و امثال آن را مطرح نمود. سپس سخنران جلسه، گیلان پژوه و نویسنده گیلانی، میرشمس شکوهی راد سخنان خود را با محوریت :”گذری بر تاریخ فرهنگ رشت” مطرح نمود.
شکوهی راد سخنان خود را با این مقدمه آغاز نمود که اگر ما حتی اندکی نیز به پیشینه تاریخی و فرهنگی و ملیت مان توجه نماییم، ملتی را با ریشه های عمیق خواهم دید که حرف برای گفتن بسیار دارد. این نویسنده با اشاره به اندیشمندان، دانشمندان و شاعران ایرانی و جایگاه پررنگ شان در جهان افزود: ما در گیلان نیز چهره های ارزشمند و موثری در زمینه های تاریخ، فرهنگ و ادبیات داریم که اولین های بسیاری را در این استان رقم زدند که از آن میان می توان به اولین جمعیت نشر فرهنگ در سال ۱۳۰۶ هجری و همچنین اولین مدرسه به سبک نو در سال ۱۳۱۴ هجری را در گیلان نام برد و این در حالی بود که اولین مدرسه به سبک جدید در تهران در زمان مظفرالدین شاه در سال ۱۳۱۵هجری شکل گرفت. این گیلان شناس ضمن پرداختن به جایگاه مهم تربیت و آموزش در گیلان، به ویژه رشت از دو مدرسه تاثیرگذار؛ شرف مظفریه(تاسیس۱۳۱۷ه.ق) در بخش جنوبی و مدرسه وطن (تاسیس۱۳۱۹ه.ق) در بخش غربی سبزه میدان یاد کرد و در ادامه خاطر نشان نمود، باید در نظر داشت رشت اولین شهری از ایران بود که دارای رئیس بلدیه(میرزا خلیل رفیع) شد که نشان از حرکت رو به جلو در آن دوره دارد.
شکوهی راد، گیلان را استانی با پتانسیل های طبیعی و تنوع بالای خوراک معرفی نمود و گفت : بی جهت نیست که سال ۲۰۱۵ رشت عنوان شهر خلاق خوراک را از آنِ خود نمود، این تنوع و رنگارنگی از گذشته تا حال همیشه مورد توجه سیاحان و مهمانان گیلانی بوده است. وی در این راستا افزود: آوازه طبخ خوراک و تنوع آن تا بدانجا بود که در زمان فتحعلی شاه قاجار، سه بانوی کدبانوی گیلانی انتخاب و به دربار دعوت شدند تا آشپزان مطبخ خانه دربار را آموزش و مشاوره بدهند. این نویسنده در ادامه به لباس های محلی و هنرهای دستی این استان از منظر رنگ، شکل و زیبایی خیره کننده پرداخت و آن ها را نمونه های پررنگ از هنر و استعداد این استان معرفی نمود. شکوهی راد با اشاره به ارتباط بین ایران و اروپا در زمان ناصرالدین شاه قاجار، تحولات آن دوره را بسیار تاثیرگذار دانست و گفت تاسیس دارالفنون، استخدام استادان خارجی برای آموزش دانشجویان و همچنین شروع رفت و آمدهای بین ایران و اروپا، باعث انتقال علم و صنعت به ایران شد و از آنجا که گیلان سهل ترین و امن ترین راه از مسیر کاسپین به روسیه و اروپا بود، تحولات در آن زودتر شکل گرفت و تاثیرگذار شد. این پژوهشگر گیلانی با تشریح جریان مشروطه به این مورد پرداخت که در انقلاب مشروطه اگرچه گیلان نسبت به تبریز دیرتر برخاست اما با حساب و برنامه جلو آمد و موثر عمل نمود، اما با اهمال ما امروز تبریز در این حوزه موفق تر شد، چرا که در همایش های تاریخی، این تبریز است در این حوزه جلودار بوده و هدفمند عمل نموده و با داشتن خانه مشروطه، مکتوبات و پژوهش ها همواره حرف آخر را زده و می زند و متاسفانه رشت در این حوزه به شکل جدی نتوانست سهم حقیقی خود را ببرد. در پایان، نیز اعضای انجمن ومهمانان، پرسش ها و مطالب مرتبط به موضوع جلسه را مطرح نمودند.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
کلیه حقوق برای وبسایت گیلان مصور محفوظ است .